En diferents projectes desenvolupats per altres entitats i individuals amb la voluntat d’aportar una peça més del puzzle.
Col·laboracions en projectes
Escola Popular de Manresa
És un projecte de reforç i acompanyament per a infants en situació de vulnerabilitat de la mà de la PAHC del Bages, com a eina d’integració i apoderament entre els sectors més marcats per l’exclusió i la pobresa. L’escola Popular, un col·lectiu que va néixer el 2016 i que actualment acompanya en el seu procés d’aprenentatge una seixantena d’infants i joves, part d’elles en risc d’exclusió social. La pràctica que es porta a terme es caracteritza per tenir una intenció transformadora i partir d’una pedagogia popular i crítica. Té un objectiu molt clar, que s’intenta que impregni tota la seva pràctica: transformar la realitat. Col·laboro activament, com a part del grup d’acompanyants dins el grup de petits de l’escoleta.
COPLEFC (Col·legi de professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya)
Col·legiat des del 2005, la meva relació amb el COPLEFC s’intensifica a partir del 2016 any en el qual i després del canvi de junta, entro a formar part de la comissió d’educació del col·legi. Aquesta comissió està formada per altres 8 professionals del món de l’Educació Física i té com a principals objectius:
– Actuar com a òrgan consultiu i assessor dels òrgans de govern i dels col·legiats.
– Promoure i coordinar les activitats relacionades amb la seva especialitat, amb acord previ amb la Comissió Directiva.
– Informar els col·legiats, promoure el debat i responsabilitzar-se de la difusió interna i externa corresponent.
– Proposar i emetre informes i estudis especialitzats.
– Conèixer, aglutinar i promoure les relacions del sector del col·lectiu corresponent.
Creix amb Dansa
Creix amb Dansa és un projecte d’educació integral en espai de vacances que pretén apropar la dansa a infants i joves amb edats compreses entre els 8 i els 16 anys. Es realitzen tallers creatius de dansa a la natura, acrobàcia, dinàmiques esportives i iniciatives properes als principis educatius de la cooperació. L’alumnat aprèn a conviure i a respectar el medi natural a través del moviment. Tot aquest treball es veu reflectit finalment en una mostra de dansa que es presenta a familiars, amics així com el públic en general. Aquest projecte està desenvolupat per professionals de la dansa com Nàdia Pesarradona, Anna Fontanet i Mireia Piñol. Col·laboro activament amb el desenvolupament del projecte educatiu, el desenvolupament de les activitats de lleure cooperatiu i les dinàmiques “teambuilding” que es generen durant el projecte.
Supercoop Manresa
Fruit de la meva convicció per les iniciatives cooperatives, recentment m’he unit a la iniciativa Supercoop Manresa amb un gruix de persones voluntàries que ha trobat necessària l’obertura d’un Supermercat Cooperatiu a Manresa. Tal i com s’exposa a la seva pàgina web, creiem que junts tenim molta força, i que amb la nostra compra quotidiana podem transformar el nostre entorn, creant vincles econòmics més justos i respectuosos amb el medi ambient. La cooperativa es regeix per valors com ara la participació dels seus integrants, la sobirania alimentària, els productes de proximitat i ecològics, la sostenibilitat i el territori, alimentació accessible i en base a l’economia social i solidària.
BTTEA (Dinamiks educació, lleure i esport)
BTTEA va ser un projecte engegat per Dinamiks que pretén obrir les portes del ciclisme a alumnat amb autisme i altres condicions en format extra-escolar. A banda del ciclisme que fou l’esport inicial d’aquest projecte, s’hi sumaren altres dinàmiques com el bàsquet i el pàdel. Fruit de l’experiència amb el treball amb espais d’inclusió, Inncredu participà d’aquest projecte amb l’elaboració de pautes d’intervenció, eines comunicatives i amb la voluntat de crear material formatiu per tal de difondre aquesta iniciativa entre els professionals de l’Educació Física i altres àmbits escolars. Fruit d’aquesta col·laboració sorgeixen iniciatives com el projecte d’intervenció “Biking? Let’s Make it Happen!”: Cycling intervention to enhance motor skills, social interaction and inclusion of pupils with Autism and other special needs.
Proyecto E
Grup de professors d’Educació Física i recent llicenciats que busquen oferir noves maneres de plantejar l’assignatura en els diversos espais en els que aquesta es desenvolupa. Un dels principals objectius és la promoció de l’aprenentatge social i emocional, el desenvolupament de pautes properes a la neurociència i l’establiment de principis d’Educació Física de Qualitat a l’hora de plantejar el programa educatiu de la matèria. Finalment hi ha una voluntat unitària de presentar l’Educació Física com una eina transversal dins del grup de matèria educatives. Vaig unir-me a la iniciativa el Gener del 2015 per tal de nodrir-me de noves maneres d’entendre l’Educació Física des d’un punt de vista més ampli i aportar el meu granet de sorra en aquesta fita.